Vikten av att använda en ergonomisk stol från RH Logic serien på din arbetsplats

Människors välmående bör definitivt vara av högsta prioritet, speciellt anställdas välmående. Den vanligaste arbetsrelaterade skadan är ryggsmärtor, som oftast orsakas av vanliga arbetsuppgifter såsom tunga lyft och ett stillasittande jobb. Att införa ergonomi på arbetsplatsen kan hjälpa till att motverka ryggsmärtor och andra skador. En ergonomisk stol som rekommenderas i jungeln av ergonomiska stolar är den här som du hittar hos en Ergonom i Stockholm. Ergonomi applicerar kunskapen om människans begränsningar, attityder och kapacitet med studier om olika hjälpmedel, arbeten, uppgifter och miljöer för att undersöka hur detta påverkar produktivitet, bekvämlighet och korrekt användning.

På arbetsplatsen finns det två olika typer av situationer som leder till ryggsmärtor och skador. Den första är oavsiktliga skador som uppstår trots normal användning och arbetssätt. Dessa skador uppkommer främst p.g.a svaghet i kroppen och långvarig aktiv tjänstgöring. Den andra typen av situation som leder till att skador uppstår är oväntade och sker p.g.a olyckor, till exempel att tappa en låda i huvudet medan man försöker ställa den ovanpå ett skåp. Sådana olyckor kan skada rygg, nacke och leder samt ge muskelsmärtor.

Ryggsmärtor p.g.a fysiskt krävande arbete

Arbeten som är fysiskt krävande och kräver många tunga lyft exponeras för både oavsiktliga skador och olycksfall. Till exempel har sjukvårdspersonal ofta problem med ryggsmärtor, eftersom patienterna ibland måste lyftas och flyttas för olika undersökningar. Ofta behöver patienterna hjälp med att byta position, exempelvis från sittande till liggande. Räddningspersonal har också ett krävande och fysiskt ansträngande jobb. Deras arbetsplats är vid olika olyckor eller bränder där människor måste dras ut eller lyftas bort för att rädda liv. Problem med ryggsmärtor uppstår också i byggbranschen där arbetsuppgifterna är mycket tunga och belastar kroppen.

Ryggsmärtor hos kontorsanställda

Individer som sitter ned större delen av dagen är också i riskzonen för oavsiktliga skador. Ryggsmärtor kan uppstå om man har för vana att sitta ned under längre perioder. Att implementera ergonomi på arbetsplatsen kan minska risken att de kontorsanställda utvecklar konstanta smärtor i exempelvis nacken, ländryggen och benen.

 

Viktiga tips för att göra din arbetsplats mer ergonomisk

Att utforma arbetsplatsen ergonomiskt kommer att hjälpa arbetsgivare att ge sina anställda en bra arbetsmiljö som minimerar skador. Följ gärna nedanstående tips då du börjar ditt förändringsarbete.

  • Se till att stolen är inställd så att dina fötter kan vila mot golvet och dina knän är i nivå med din höft.
  • Ha de föremål du använder ofta nära till hands så att du inte måste sträcka dig för mycket.
  • Ha muspekaren nära tangentbordet och håll din armled avslappnad när du använder muspekaren.
  • Håll alltid handleden i en rak position när du använder tangentbordet för att minska belastningen.
  • Arbeta för en bra kroppshållning.
  • Se till att du har tillräckligt med utrymme under skrivbordet för dina ben, knän och lår.
  • Använd din dator på ungefär en armlängds avstånd.
  • Ha ljuskällan på sidan av datorn för att undvika bländande ljus.